İSDEP-2 İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi

İSDEP-2
İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi
( Support for Transition to Labor Market Project )

İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesi (İSDEP 2) Avrupa Birliği Mülteciler için Mali Yardım Aracı tarafından finanse edilen, Dünya Bankası teknik desteği ile Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Kızılay ve İŞKUR tarafından yürütülen bir projedir.

Program kapsamı Mülteci durumunda ( Suriye Uyruklu ) Kimlik kartı bulunan ve bulunduğu il üzerinde adresi olan kişileri kapsamaktadır. İşbaşı eğitim programında olduğu gibi tüm koşul ve şartlar aynıdır. Bu alanda Suriye uyruklu vatandaşlar ile birlikte Türk vatandaşlarımızı da aynı programda istihdam ettirebilmekteyiz. Örn: Programa 10 Mülteci kapsamında kişiyi dahil ederken 10’da Türk vatandaşımızı dahil edebiliriz. Türk vatandaşımızın sayısı daha fazla olmamalıdır.

Hedef Kitlesi
-Türk Vatandaşları 
-Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler 
-Uluslararası Koruma Statü Sahipleri 
-Uluslararası Koruma Başvuru Sahipler

Program Yararlanıcısı Kişilerde Aranacak Özellikler 

– Türk Vatandaşı ya da kayıtlı, kimlik kartı olan Geçici Koruma, Uluslararası Koruma Statü ya da Uluslararası Koruma Başvuru sahibi olmak, 
– T.C. Kimlik Numarası ya da Yabancı Kimlik Numarasına sahip olmak,
 – 15 yaşını doldurmuş olmak, 
– Türk Kızılay veya İŞKUR’a başvuru yapmış olmak,
– Geriye dönük 1 ay SGK’sı olmaması,

İşyerlerinde Aranan Özellikler Projeden faydalanmak isteyen iş yerlerinde; 

–    İş yerinin İŞKUR kaydı olması ve bu kaydının aktif olması, 
–    İş yerinin vergi ve sosyal güvenlik numaralarının aktif statüde olması, 
–    İş yeri sigorta kaydında yer alan sigortalı sayısını gösterir belgedeki toplam prim gün sayısının otuza bölünmesi sonucu en az 2 sigortalı çalışanının olması, 
–    Program için iş yerine belirlenen kontenjanın %50’sinin Geçici Koruma ya da Uluslararası Koruma statüsünde olanlardan olmasını kabul etmesi, 
–    Program kapsamında program katılımcılarının en az %20’sinin 60 günden az olmamak üzere program süresi kadar istihdam edilmesini taahhüt etmesi gerekmektedir. 
–    Bunun haricinde; İş yeri vergi numarası altında kısa çalışma ve/veya ücret garanti fonu uygulamasından faydalanan iş yerleri programlardan faydalanamazlar.
–    Sadece katılımcıların mesleki deneyim kazanmasını sağlayacak mesleklerde düzenlenecek olup nitelik gerektirmeyen meslekler grubunda yer alan mesleklerde program düzenlenmeyecektir.

Proje Pilot İlleri

–    Adana, 
–    Bursa, 
–    Gaziantep,
–    İstanbul, 
–    İzmir, 
–    Kocaeli, 
–    Konya, 
–    Şanlıurfa

Program Süreleri;
–    Hizmet Sektörü; 3 Ay
–    Üretim Sektörü; 6 Ay
–    Geleceğin Meslekleri; 9 Ay